Help:New filters for edit review/Filtering/tr
File:PD-icon.svg | Note: When you edit this page, you agree to release your contribution under the CC0. See Public Domain Help Pages for more info. | File:PD-icon.svg |
<translate> Edit Review Improvements (ERI)</translate> |
---|
<translate> Features</translate> |
<translate> Documentation</translate> |
<translate> Technical</translate> |
· <span style="" title="<translate nowrap> Edit this template</translate>"><translate> e</translate> |
Bu sayfa, yeni filtre arayüzünü en iyi nasıl kullanabileceğinizi açıklamaktadır. Yeni Vurgulama araçları ve Kullanıcı Amacı ve İçerik Kalitesi filtreleri kullanımı ayrı açıklanmıştır.
Temel işlevleri
Aktif filtre görüntüleme alanında veya Filtre arama çubuğuna tıklamak, Açılıp kapanan filtre panelini açabilirsiniz, ki bu panelde süzgeç seçeneklerinin bir listesi çıkar.
Bir özelliği bulmak
Belirli bir özelliğe sahip düzenlemeleri bulmak için filtre menüsünde o özelliğin filtresini bulun ve adının yanındaki kutuyu işaretleyin. Filtre "aktif" hâle gelir ve bu filtre için bir etiket, Aktif Filtre Görüntüleme Alanında "Aktif filtreler" altında görünür. Çeşitli özellikleri hariç tutmak için tasarlanan sayfa filtreleri, yeni filtreler, filtre adlarını içerir.
Örnek: "Registered" filtresi, kayıtlı kullanıcılar tarafından yapılmış düzenlemeleri bulur.
Bir özelliği kaldırmak
Belirli bir özellikle düzenlemeleri hariç tutmak için,
- söz konusu özelliğin filtresini işaretlemeden bırakın
- grubundaki diğer filtrelerin herhangi birini (veya tümünü) kontrol edin.
Fark edeceksiniz ki kapatılmış olan süzgeçler etkin olmadıkları anlaşılsın diye griye dönmekte.
Örnek: Changes by you süzgecini kaldırmak için, bu süzgecin yanındaki kutuyu boş bırakın ama Changes by others süzgecinin yanındaki kutuyu işaretleyin.
Süzgeç ayarlarını kaydetmek veya paylaşmak
Süzgeç ayarlarınızı tekrar kullanmak ya da başkalarıyla paylaşmak için sayfa URL'sini kopyalamanız yeterli. O URL'yi tekrar girdiğinizde ya da adres çubuğuna yapıştırdığınızda, sistem ayarlanmış süzgeçleri önünüze getirecektir. Ayrıca bu, mobil tarayıcılarda da işe yaramaktadır (mobil tarayıcıların henüz yeni süzgeç arayüzünü desteklememesine rağmen).
Beğendiğiniz filtre setlerini kaydedebilirsiniz.
Set the default filter
You can set a filter you have saved as the default filter.
Süzgeç gruplarını anlamak
Süzgeçler ilgili özelliklerine göre gruplara ayrılmıştır. Çoğu (ama hepsinde değil) grupta, özellikler birbirlerinin zıtları ve değişikliklerin bütününü kapsayacak şekildedir. Örnek olarak, Bot ve Human (not bot) süzgeçleri ayrı ayrı seçildiklerinde birbirlerinin zıtlarını verirler ama ikisi birden seçildiğinde bütün değişiklikler görünür.
Bir grupta hiçbir süzgeç seçili değilse, o gruptaki bütün süzgeçler etkin olur. Yani listenize o gruptaki bütün süzgeçler dahil olur. Eğer o gruptaki bütün süzgeçler seçili olursa da sonuç aynı olur: listenize o gruptaki bütün süzgeçler dahil olur.
Gruplar içinde ve gruplar arasında (VEYA ile VE) seçim
Süzgeçlerin birbirlerine nasıl tepki verdiklerini anlamak, sizin daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Dikkat etmeniz gereken şey ise yalnızca bir grubun içerisinden farklı süzgeçler seçmenin, farklı gruplardan farklı süzgeçler seçmekten daha farklı bir etkisi olduğunu bilmektir. Bu kafa karıştırıcı gelebilir, ancak bu mantık popüler alışveriş ve diğer arama tabanlı sitelerde yaygın olduğu için pratikte birçok kişi için sezgisel olmalıdır.
Gruplar içinde, aramayı genişletir (VEYA)
Aramanıza aynı grupta bulunan farklı süzgeçleri eklemek aramanızı genişletecek ve size daha çok sonuç verecektir. Çünkü her gruptaki süzgeçler, Boolean OR fonksiyonları ile birbirlerine ilişkilendirilmiştir. OR (VEYA) fonksiyonları, sonuçların bu VEYA bu olabileceğini söyleyerek süzgecin alanını genişletmektedir.
Örnek: Deneyim Düzeyi süzgeç grubunun içerisinden Newcomers ve Learners süzgeçlerini işaretleyin. Sonuç olarak listenize bu iki grubun değişiklikleri de gelecektir (Newcomers VEYA Learners).
Gruplar arasında, aramayı daraltır (VE)
Özet olarak, farklı gruplardan süzgeçler seçerseniz aramanız daralır ve önünüze daha az sonuç gelir. Bunun nedeni de her grup birbirine Boolean AND fonksiyonları ile ilişkilendirilmiştir. AND (VE) fonksiyonları daha fazla kısıtlama getirerek aramanızı daraltır. Bu VE bu.
Örnek: Yukarıda bahsedilmiş olan Deneyim Düzeyi grubu ile ilgili olan aramayı (Newcomers VEYA Learners) ele alalım. Bunun üzerine Önem grubundan Non-minor edits süzgecini etkin hale getirince yeni bir kısıtlama aramayı daraltacaktır. Bir formül şeklinde, yeni aramanızın mantığı şunun gibi olacaktır: Sonuçlar = Non-minor edits VE (Newcomers VEYA Learners). Bu formül dolayısıyla, hem Yeni kullanıcılar hem de Öğreniciler gruplarındaki değişiklikler sonuçlara dahil olacaktır çünkü o iki süzgeç de aynı grupta bulunmakta. Ama bütün değişiklikler küçük olmayan değişiklik olacaktır.
Yararlı arayüzü uyarıları
Arayüz, filtreleme seçenekleriniz hakkında faydalı geri bildirim sağlar. Bu sinyallerin nasıl okunacağını bilmek, araçlarda ustalaşmanıza yardımcı olacaktır. İki özel sinyal grubundan bahsetmeye değer; bunlar size şunu söyler:
- seçilen filtre kombinasyonları çakıştığında,
- bir filtrenin etkisi olmadığında.
Karışık kombinasyonlar
Aktif Filtre Görüntüleme Alanında kırmızı bir kenarlıkla işaretlenmiş filtre etiketlerini görürseniz, bu, "çakışmada" olan filtreleri seçtiğiniz anlamına gelir. Olmayacak bir şey istediniz. Siz ayarları değiştirene kadar sistem hiçbir sonuç döndürmez. Sonuçlar alanındaki bir mesaj size sorunun ne olduğunu söyler. Çakışan filtre etiketlerinin üzerine gelerek daha da fazla ayrıntı elde edebilirsiniz.
Sonuç vermeyen filtreleri her seçtiğinizde bu kırmızı etiketleri görmezsiniz. Çakışma sinyalleri, çatışmanın olduğu durumlar için ayrılmıştır:
- yapısal, yani kombinasyonun tanım gereği her seferinde sonuç vermeyeceği anlamına gelir
- gizlidir, bu da kullanıcıların muhtemelen sorunu kendileri teşhis edemeyecekleri anlamına gelir.
Örnek: İçerik Kalitesi Tahminleri, Vikiveri düzenlemeleri için mevcut değil (henüz). Dolayısıyla, "⧼Wikibase-rcfilters-hide-wikibase-label⧽" filtresini ve "⧼Ores-rcfilters-damaging-maybebad-label⧽" gibi bir İçerik Kalitesi filtresini seçerseniz, kombinasyon imkansızdır. Filtreleriniz çakışıyor.
Fark yaratmayan kombinasyonlar
Aktif Filtre Görüntüleme Alanında gri renkte bir filtre etiketi görürseniz, bu filtrenin hiçbir etkisi olmadığı anlamına gelir. Bu gerçekten bir soruna işaret etmez; muhtemelen istediğiniz sonuçları alıyorsunuz. Ancak sistem size daha verimli çalışmanıza yardımcı olabilecek ipuçları veriyor.
Bu tür gri etiketler görürseniz, bu üç şeyden biri anlamına gelir:
- Bir gruptaki tüm filtreleri seçtiniz. Yukarıda tartışıldığı gibi, bir gruptaki her şeyi seçmek, hiçbir şeyi seçmemekle aynıdır.
- Filtre seçili değil, yalnızca Vurgulu, bu durumda renkli bir nokta da görürsünüz.
- Seçtiğiniz bir filtre, başka bir seçimin alt kümesi olan sonuçları bulur.
- Örnek: "⧼Ores-rcfilters-damaging-verylikelybad-label⧽�" filtresi tarafından bulunan her düzenleme, daha geniş olan "⧼Ores-rcfilters-damaging-maybebad-label⧽" filtresinin sonuçlarına zaten dahil edilecektir. Her ikisini de seçerseniz, daha seçici olan filtrenin hiçbir etkisi olmaz. (İpucu: Daha geniş bir grup içindeki bir alt kümeyi tanımlayabilmek istiyorsanız, Vurgulamayı deneyin.)
Bir filtre etiketinin neden gri renkte olduğunu öğrenmek için açıklayıcı bir ipucu almak için farenizle üzerine gelmeyi deneyin.
Süzgeç listesi
Temel filtreler
User registration and experience
Bu filtreler yalnızca kayıtlı kullanıcılar için mevcuttur.
- Registered
- Logged-in editors.
- Unregistered
- Editors who aren't logged-in.
- Newcomers
- Registered editors who have fewer than 10 edits or 4 days of activity.
- Learners
- Registered editors whose experience falls between "Newcomers" and "Experienced users."
- Experienced users
- Registered editors with more than 500 edits and 30 days of activity.
Contribution authorship
- Changes by you
- Your own contributions.
- Changes by others
- All changes except your own.
Automated contributions
- Bot
- Edits made by automated tools.
- Human (not bot)
- Edits made by human editors.
Review status
İnceleme durumu filtreleri yalnızca SD Devriye uygulayan vikiler üzerinde uygun haklara sahip kullanıcılar tarafından kullanılabilir.
- Unpatrolled
- Edits not manually or automatically marked as patrolled.
- Manually patrolled
- Edits manually marked as patrolled.
- Autopatrolled
- Edits by advanced users whose work is automatically marked as patrolled.
Contribution authorship
- Changes by you
- Your own contributions.
- Changes by others
- All changes except your own.
Significance
- Minor edits
- Edits the author labeled as minor.
- Non-minor edits
- Edits not labeled as minor.
Latest revisions
- Latest revision
- Only the most recent change to a page.
- Not the latest revision
- All changes that are not the "latest revision".
Type of change
- Page edits
- Edits to wiki content, discussions, category descriptions…
- Page creations
- Edits that make new pages.
- Category changes
- Records of pages being added or removed from categories.
- Logged actions
- Administrative actions, account creations, page deletions, uploads…
Watchlisted pages
- On Watchlist
- Changes to pages on your Watchlist.
- New Watchlist changes
- Changes to Watchlisted pages you haven't visited since the changes occurred.
- Not on Watchlist
- Everything except changes to your Watchlisted pages.
Gelişmiş filtreler
Gelişmiş filtreler kullanarak belirli öğeleri filtrelemek mümkündür. Bu filtrelerin, Filtre arama çubuğunda ve Açılır filtre panelinin altında kısayolları vardır.
- Sonuçları vikide bulunan ad alanlarına göre filtreleyin. Filtre arama çubuğuna
:
yazarak ad alanları listesine erişebilirsiniz. - Sonuçları vikide bulunan etiketlere göre filtreleyin. Filtre arama çubuğuna
#
yazarak etiket listesine erişebilirsiniz.
Bu filtreler hakkında özel sayfada daha fazla bilgi edinebilirsiniz.