Help:Locating broken scripts/nl

From Linux Web Expert

Als u problemen heeft met lokale gadgets of gebruikersscripts, dan komt dat meestal door niet goed werkende JavaScript (gadgets worden geschreven in die programmeertaal) of niet gedeclareerde afhankelijkheden van andere software.

Om de problematische code op te sporen, moet u de ontwikkelaarshulpmiddelen van uw webbrowser gebruiken. Dit hulpmiddel, gecombineerd met een speciale URL, zal u helpen de scripts met fouten te vinden.

Hoe

Zorg ervoor dat uw configuratie up-to-date is

Zorg eerst dat uw browser up-to-date is. MediaWiki-functies en sommige scripts worden om veiligheidsredenen niet ondersteund door oude browsers.

Maak vervolgens de cache voor de pagina leeg om te forceren dat de pagina opnieuw wordt weergegeven vanaf de bron of scripts om opnieuw te starten.

Die twee punten lossen de meeste problemen op.

Als u een hulpmiddel heeft zoals "NoScript" of advertentieblokkers geïnstalleerd in uw webbrowser, zorg dan ervoor dat scripts zijn ingeschakeld voor wikipedia.org, wikimedia.org, mediawiki.org en wikidata.org.

Test of u problemen heeft met gebruikersscripts of gadgets

Om te testen of uw probleem is gekoppeld aan gebruikersscripts of gadgets, kunt u proberen om alle scripts en stylesheets op wiki tijdelijk te deactiveren.

Voeg hiervoor de parameter safemode (?safemode=1) toe aan de URL van de pagina waarop u het probleem ziet. Voorbeeld: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Locating_broken_scripts?safemode=1

Als de URL al een ? bevat, voegt u in plaats daarvan &safemode=1 toe. Voorbeeld: https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Help:Locating_broken_scripts&safemode=1

Als u nog steeds problemen ondervindt op de pagina die u aan het testen bent met de veilige modus, en uw browser is up-to-date, neem dan contact op met een ontwikkelaar van MediaWiki (Hoe rapporteer ik een bug). Als u geen probleem meer hebt bij gebruik van de veilige modus, betekent dat u een probleem hebt met een gebruikersscript of gadget. U moet het probleem identificeren.

Test of u problemen heeft met extensies van de browser

Sommige problemen kunnen het gevolg zijn van interactie tussen Wikipedia en een browser extensie. De eenvoudigste manier om het te testen is om dezelfde actie te proberen met alle extensies uitgeschakeld, en de eenvoudigste manier dit te bereiken, tenminste met Google Chrome en Firefox browsers, is om de operatie te herhalen met behulp van "anoniem browsen" of "gastmodus", waar de browser alle extensies standaard uitschakelt. Als het probleem verdwijnt met anoniem browsen, probeer dan de extensies een voor een tijdelijk uit te schakelen, totdat de "schuldige" extensie wordt gevonden.

Als u merkt dat het probleem inderdaad verband houdt met een browser-extensie, overweeg dan om het aan de ontwikkelaars van de extensie te melden. Als u besluit om het op een discussieforum op Wikimedia wiki's te melden, vermeld dan uw browserextensie in uw rapport.

De problemen identificeren

De volgende links geven een uitleg van hoe dit voor de volgende browsers kan worden gedaan:

Na het openen van deze gegevens, voeg ?debug=true toe aan de URL van de pagina waarop u het probleem ziet. Voorbeeld: https://www.mediawiki.org/wiki/Help:Locating_broken_scripts?debug=true

Als de URL al een ? bevat, voeg dan &debug=true toe. Voorbeeld: https://www.mediawiki.org/w/index.php?title=Help:Locating_broken_scripts&debug=true

Als er een probleem is met JavaScript, moet er een fout worden getoond in het 'console' van de ontwikkelaarshulpmiddelen.

Zorg ervoor dat "JavaScript" of "JS" hier is ingeschakeld, en schakel mogelijk andere output uit zodat er niet teveel output is:

File:Use of the console to identify broken scripts - Result 01.png
Voorbeeld van resultaten op een wiki, met behulp van de Firefox debugger.

Klik op de bestandsnaam rechts. Dit zal de weergave "Debugger" openen. Het rechterpaneel laat de code zien die moet worden verbeterd. Het linkerpaneel laat zien welk bestand moet worden gerepareerd (u moet mogelijk door de lijst scrollen om het ene bestand te vinden dat gemarkeerd is). Klik met de rechterknop op het bestand om het bestand dat moet worden aangepast in een nieuw tabblad te openen:

File:Use of the console to identify broken scripts - Identify.png
Voorbeeld van resultaten op een wiki, met behulp van de Firefox debugger.

Vanwege de manier waarop bestanden worden "geladen", is de exacte URL van het bestand misschien niet altijd duidelijk. Dus u moet naar de top van het bestand scrollen om de naam te zien.

Deze naam is misschien alleen maar een commentaar (zo iets als // Title).

Problemen die moeten worden opgelost kunnen zijn in het lokale MediaWiki:Common.js-bestand op die wiki, in uw persoonlijke bestanden zoals User:MyUserName/common.js (of andere .js-bestanden die u onder User:MyUserName/ heeft), of in de code van een van de beschikbare gadgets op die wiki of in de codeafhankelijkheiddefinities van het gadget gedefinieerd in MediaWiki:Gadgets-definition op die wiki.

Voor meer technische informatie kunt u 'de foutopsporingsmodus inschakelen' raadplegen.

Het probleem oplossen

U vindt de meeste scripts door te kijken naar m:Special:MyPage/global.js op Meta, en lokaal Special:MyPage/common.js, Special:MyPage/vector.js (of vergelijkbare pagina's, als u een andere skin gebruikt, zoals Special:MyPage/monobook.js als u de MonoBook skin gebruikt), en alles wat lokaal is geselecteerd in de Special:Preferences#mw-prefsection-gadgets.

Problemen met scripts kunnen vanwege meerdere oorzaken zijn. We raden u aan om contact op te nemen met iemand die JavaScript kent om u te helpen. (Als u een technische kennis van JavaScript heeft, zie T164242 voor tips en links naar aanvullende informatie.)

Ondertussen kunt u de scripts uitschakelen.

Als het betreffende script wordt geïdentificeerd als een gadget, schakel dan de gadget in uw voorkeuren uit.

Als het betreffende script op een .js-pagina van u staat, sluit het script uit door het op commentaar te zetten. Voeg /* aan het begin van de betreffende code toe en */ aan het einde.

U kunt het script ook uitschakelen door alle regels over het op uw .js-pagina te legen of door // te zetten aan het begin van elke betreffende regel.

Andere manieren om scripts met fouten te vinden

  1. noteer de gadgets en scripts die u gebruikt uw account
  2. schakel alle scripts en gadgets op uw account uit
  3. een gadget opnieuw inschakelen
  4. leeg de cache van uw browser
  5. test of u nog steeds problemen heeft:
    • Als dat niet zo is, ga dan naar stap 3.
    • Bij ja, verbeter het script en ga dan terug naar stap 3 voor andere scripts met mogelijke fouten

Niet gerelateerde gadgets kunnen de vreemdste fouten veroorzaken. Om het te beperken, sluit alle gadgets in een bepaald gedeelte van de gadgetlijst in de voorkeuren uit, en kijk of dat helpt. Als dat niet werkt, schakel dan een ander deel van de gadgets uit. Uiteindelijk zult u het gedeelte van gadgets vinden waar het probleem ligt. Schakel de gadgets in dat gedeelte dan één voor één uit. Voordat u dit doet, maakt u een schermafdruk van de gehele pagina gadgetvoorkeuren. Op deze manier kunt u terug naar waar wat u wilt. Firefox heeft een ingebouwde hulpmiddel hiervoor zodat u de hele pagina kunt krijgen, inclusief het gedeelte van de pagina dat niet op het scherm wordt weergegeven.

Zie ook