Help:Extension:Translate/Translation example/sv

From Linux Web Expert

Välkommen, härliga översättare. Vi har mycket arbete att göra: Låt oss kvickt gå igenom grunderna så att du kan börja så snart som möjligt.

Vi hoppas att varhelst du kommer ifrån, har översättningsadministratörerna redan skapat något att översätta. Denna handledning använder sidan "Fréttinga", som är skapad i handledning för översättningsadministratörer. De saker som omfattas här beror inte på den specifika sidan utan gäller allt du kan översätta med det här verktyget.

Kanske har du redan en länk från någon, frågar dig att översätta något. Om inte kan du kontrollera translator dashboard, på din wiki för att översätta något. Om du bara vill se hur det fungerar generellt kan du fortfarande läsa och titta på skärmdumparna för att få ett intryck av det.

Vanligtvis kan du inte göra översättningar utan att begära tillstånd. Vissa wikier har dock möjliggjort översättning till alla användare. Du märker snabbt om du saknar rätten att översätta. Om så är fallet, kontakta en översättningsadministratör av din wiki. Låt oss börja med hur man kommer till översättningsvyn.

  • 1a. Gå till Fréttinga-sidan.
  • 2a. Klicka på länken "Översätt denna sida" (om den inte visas har du inte behörighet att översätta).

Eller så kan du försöka:

Meddelanden att översätta grupperas av "meddelandegrupper": Varje översättbar sida är en meddelandegrupp, men det kan också finnas andra typer av meddelandegrupper.

  • 3. Välj ett annat språk än källtextens språk (som vanligtvis är engelska eller en).

Översättningsredigerare

Denna vy och variationer av det är det grundläggande gränssnittet du kommer att arbeta med. Den långa listan med meddelanden som fortfarande ska översättas kan ibland trycka på dig, men lyckligtvis behöver vi faktiskt inte se den listan så ofta. Du bör se åtminstone några översatta meddelanden här. Låt oss göra din första översättning. Klicka på en rad för att öppna översättningsredigeraren. Du kommer att se källtexten du behöver översätta och ett textområde där du kan skriva din översättning. Om du klickade på det första meddelandet som anges för sidan Fréttinga ska det säga "Fréttinga" som innehållet. Eftersom det är ett namn behöver du vanligtvis inte ändra det, så du kan kopiera det som till textområdet. Om ditt språk använder ett annat skrivsystem kan du välja att översätta det. Klicka sedan bara på spara och du är klar!

  • 4. Klicka på meddelandets namn i den vänstra kolumnen.
  • 5. I redigeringsdialogrutan skriver du översättningen av källtexten på den plats som är reserverad för den.
  • 6. Klicka eller tryck på "Spara översättning".
File:Translate manual - Translate example - 07. Editor assistant.png
Ett meddelande med ett tips och ett förslag från två assistentspråk (bläddra till slutet för att se dem)

Beroende på wiki-konfigurationen kan du också se andra saker i redigeraren förutom källtexten. Det kan finnas förslag från översättningsminnen eller maskinöversättningssystem. Det kan finnas en del för "tips" som ger viktig information som du behöver använda för att göra en korrekt översättning. Så om det finns tips, läs dem noggrant. Om det inte finns några tips och du känner att du behöver dem kan du fråga någon på wikin för att lägga till dem; om du är tillräckligt kunnig om texten som behöver översättning, lägg till dem själv. Dessa tips hjälper dig att översätta bättre och snabbare. Skäm dig inte för att fråga om förtydliganden - det är högst troligt att de andra tiotals eller hundratals översättare slösar sin tid på att tänka på samma problem.

File:Translate extension tvars - translation variables.png
Två skärmdumpar som visar wikitexten och översättningsverktyget och hur en översättningsvariabel fungerar

Längst ner i lådan för översatt text kan man se knapen med en etikett som på $ (dollartecken). Exempelvis $1 eller $name. De är "översättningsvariabler" (tvar). De används oftast för entingen länkar eller annan text som inte ska översättas. Man ska lägga in de här tvarerna i sin översättning på lämplig plats genom att antingen klicka på knappen eller kopiera/skriva in det manuellt. Dessa tvarer får inte översättas till ditt språk.

En sak om översättningshjälpmedel: Om du har nytta av att meddelandet översätts till andra språk som extra tips, gå till Preferences –> Editing –> Translation options och lägg till en eller mer hjälpande språk för dig själv.

Gärna göra några fler översättningar och prova de andra knapparna. Om du klickar på förslag eller knappen "Klistra in källa" klistrar du omedelbart den texten i textområdet och skriver över allt som redan finns i det textområdet.

Översättningsvy

Här är vi igen och tittar på listan med översatta meddelanden. Om du uppdaterar sidan ska listan nu vara kortare eller tom tom. Vyn har information som beskrivning av gruppen, men mer intressant i början kan du välja språk, meddelandegrupp och olika meddelandefilter.

Alla meddelandegrupper fungerar på samma sätt, och du behöver inte oroa dig för dem för mycket. Det viktiga är att du alltid behöver välja en meddelandegrupp för att arbeta, och saker som statistik och färdighetsprocenter beräknas på meddelandegruppenivå.

Från de olika vyerna i fältet längst ner kan du växla till den vy som är lämplig för att göra andra uppgifter, som att granska eller översätta hela sidor. Beroende på konfigurationen ska du se alla eller några av följande vyer: "List", "Page" och "Proofreading". Läs mer om granskning av översättningar och andra kvalitetssäkringsmetoder på kvalitetskontroll-sidan .

Sidan kan också innehålla status för meddelandegruppen nära meddelandegruppbeskrivningen, som kan ställas in för varje språk i gruppen. Om du ser en rullgardinsväljare av de möjliga tillstånden betyder det att du kan ändra det, och du ska uppdatera det när du arbetar med översättningen eller om du granskar det. Mer information om arbetsflödetillstånd finns på sidan meddelandegrupper.

Viktiga koncept

File:Translate manual - Translate example - 10. Outdated clicking.png
Översättningen är ofullständig, och som vanligt ger toppen av sidan oss länken att översätta: Klicka på länken "översatt version". I det här fallet kommer vi att upptäcka att vissa engelska strängar redan har översättningar, vilket behöver uppdateras.

Du vet redan vad en meddelandegrupp är och har sett översättningsredaktören och assistentspråket. Nu kan översättningsadministratören ha fortsatt sin sidöversättningsguide och ändrat innehållet på sidan Fréttinga. När texten som måste översättas ändras, visas den igen i listan över översatta meddelanden och även i listan över föråldrade meddelanden.

När du har föråldrade meddelanden har du två alternativ. Du kan bekräfta att översättningen inte behöver några förändringar trots allt, eller du kan göra nödvändiga ändringar av det. Meddelanden kan tyckas vara utdaterade automatiskt när en ny översättning sparas, om de automatiska kontrollerna hittar problem i översättningen, som till exempel obalanserad länksyntax saknar det andra "]" tecknet. Du kommer också att få en varning om dessa när du redigerar översättningen.

De föråldrade översättningarna är markerade med rött. Om du nu återgår till den översatta sidan genom att klicka på länken i meddelandegruppbeskrivningen ska du se att dina översättningar redan finns. De flesta översättningarna du gör kommer att tillämpas omedelbart med undantag för vissa meddelandegrupper, som många av dem på translatewiki.net, där översättningen regelbundet och manuellt exporteras av översättningsadministratörer till programvaran som de används i.

Ett mer användbart tips när du översätter översättbara sidor: magiska ord som {{FORMATNUM}} formaterar resultatet i översättningsspråket, inte på källtextens språk. Om du vill kan du läsa mer om hur magiska ord fungerar och hur de kan användas i översättningar. Detta är dock ej obligatorisk läsning.

Få din översättning till en annan wiki

Om du arbetar med programdokumentation översätter du förmodligen detta material eftersom du vill använda den någon annanstans. För att exportera översättningen går du till översättningssidan och klickar på fliken Exportera. Välj det språk du vill ha och kopiera wikitexten från rutan. Du kan sedan klistra in den på vilken wiki som helst. Den här snabba, enkla processen fungerar bara för översättningar, inte för det ursprungliga källspråket.

Export av originalspråket (vanligtvis engelska på MediaWiki) för användning på en annan wiki, utan översättningsmärkningen, är mer komplicerat.

  1. Öppna först sidan i wikitext-redigeraren. Detta kommer att skapa en URL som liknar www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE&action=edit.
  2. För det andra, ändra webbadressen manuellt för att infoga en undersida för det språk du vill ha. Om originalet är skrivet på engelska lägger du till /en efter ditt sidnamn, så att URL-adressen säger www.mediawiki.org/w/index.php?title=YOUR-PAGE-NAME-HERE/en&action=edit Tryck på retur så att den öppnar den ändrade webbadressen du just skapat.
  3. Då kan du kopiera wikitexten från det nya wikitext-redigeringsfönstret, utan översättningsmarkup. Detta kan klistras in på en annan wiki.

Vem som helst kan exportera text. Du behöver inte vara översättare eller översättningsadministratör för att kopiera översättningen.