Extension:AbuseFilter/Actions/nl

From Linux Web Expert

Overzicht

AbuseFilter (misbruikfilter) kan verschillende acties ondernemen, zelfs meer dan een op één moment. "Loggen" en "labellen (taggen)" zijn de mildere, het voorkomt niet dat de bewerking wordt opgeslagen. "Throttling" en "warning" zijn speciale acties, die op zichzelf niet veel doen: de eerste verhoogt alleen stilletjes een interne teller, terwijl de laatste de gebruiker waarschuwt voor wat hij gaat doen, waardoor die de bewerking kan aanpassen aan de hand van de waarschuwingstekst (of besluit de bewerking niet te doen). "Verhinderen" is in wezen een sterkere actie, het voorkomt dat de bewerking wordt opgeslagen. De andere acties, zoals "blockautopromote", "blokkeren", "degroup" en "rangeblok", zijn nog sterker en ieder van dat houdt de bewerking compleet tegen en passen een specifieke actie toe op de gebruiker zelf.

Sommige van deze acties (met name blokkeren, degroeperen en blokkeren) kunnen door gebruikers met het recht abusefilter-revert worden teruggedraaid. Het stelt gebruikers in staat toegang te krijgen tot de pagina voor het terugdraaien, waar ze een tijdsbestek kunnen bepalen en een lijst kunnen krijgen van omkeerbare acties die door een bepaald filter zijn geselecteerd. Door het terugdraaien te bevestigen, zullen al deze acties ongedaan worden gemaakt. Het formulier voor het terugdraaien van de door een filter genomen actie is te vinden met een link in elke filterpagina, vlak onder de pagina voor toegang tot de geschiedenis.

De acties

De volgende acties zijn beschikbaar in de AbuseFilter-extensie:

Logging

Alle filter overeenkomsten worden geregistreerd in de log abuse. Dit kan niet worden uitgeschakeld.

Waarschuwing

De gebruiker wordt gewaarschuwd dat zijn bewerking mogelijk niet op prijs wordt gesteld en krijgt de mogelijkheid om deze opnieuw in te dienen. U kunt een systeembericht specificeren met de te weergeven waarschuwing.

Throttling

Beperking werkt alleen als uw MediaWiki-instantie objectcaching gebruikt. Zie <translate> task <tvar name=1>T52894</tvar></translate>.

Het filter komt pas overeen als een limiet wordt overschreden. U kunt het aantal toe te staan acties aangeven (een positief geheel getal), de periode waarin deze acties moeten plaatsvinden (een positieve geheel getal) en hoe deze acties worden gegroepeerd (minstens één criterium uit de onderstaande lijst, in kleine letters).

De groeperingen zijn welke groepen mensen geaggregeerde (gedeelde) throttles moeten hebben. Dat wil zeggen, als u user tikt, dan moet dezelfde gebruiker het filter een bepaald aantal keren in een bepaalde periode van tijd overeenstemmen. U kunt ook groepen combineren met komma's om aan te geven dat throttle-overeenkomsten die alle criteria delen, worden samengevoegd. Bijvoorbeeld, met behulp van ip,page, X filters matchen in Y seconden van hetzelfde IP-adres naar dezelfde pagina zal worden vereist om de rest van de acties te laten plaatsvinden.

De volledige lijst van beschikbare groepen:

  • ip – IP-adres.
  • user – Gebruikersaccount.
  • range – /16 range voor IPv4, /64 range voor IPv6.
  • creationdate – Gebruikersaccount aanmaakdatum, servertijd.
  • editcount – Aantal bewerkingen — hack zodat u verschillende gebruikers kunt detecteren.
  • site – De hele site.
  • page – Pagina

When applying a throttle to an edit filter, it is important that you do so using both the ip and user variables wherever possible (as opposed to using either or).

Throttling by user alone throttles by user id, not by username. All logged out editors share one user id, which is 0. This may cause false positives and issues if many anonymous users unrelated to one another match the filter conditions when saving edits.

Throttling by ip alone throttles logged in editors by their underlying IP address. Do not use only the ip variable when applying a throttle, unless the filter specifically targets logged out or anonymous users only.

Niet toestaan

Acties die overeenkomen met het filter worden voorkomen en een beschrijvende foutmelding wordt weergegeven.

Automatisch gepromoveerde groepen intrekken

De met het filter overeenkomende actie van de betrokken gebruiker wordt gedurende 5 dagen verboden extra groepen van $wgAutopromote te ontvangen. Dit kan worden hersteld op de pagina debug hulpmiddelen.

File:OOjs UI icon notice-destructive.svg <translate> Warning:</translate> Deze actie heeft ook gevolgen voor de beheerders, zelfs voor de maker. Als een beheerder zijn recht heeft ingetrokken, kan hij of zij niet naar de pagina AbuseFilter gaan om het filter te deactiveren of zijn of haar status voor een tijdje te herstellen. Het is het beste om eerst de gebruikersgroep te controleren.

Blokkeren

Gebruikers die het filter overeenstemmen worden geblokkeerd voor de gespecificeerde tijd, met een beschrijvende blokkade opsomming die de regel aangeeft die is geactiveerd.

Automatisch gepromoveerde groepen verwijderen

Gebruikers die aan het filter voldoen, worden verwijderd uit alle geprivilegieerde groepen (sysop, bureaucraten, enz.). Een beschrijvende samenvatting wordt gebruikt, waarin de regel wordt beschreven die tot de actie heeft geleid.

Reeks blokkeren

Een beetje een "nucleaire optie", de gehele /16 (IPv4) of /19 (IPv6) reeks waarin de regel werd geactiveerd zal worden geblokkeerd voor de gespecificeerde tijd.

Tagging

De bewerking of wijziging kan 'tagged' zijn met een bepaalde tag, die wordt weergegeven op Recente wijzigingen, bijdragen, logboeken, nieuwe pagina's, geschiedenis en overal elders. Deze tags zijn stijlbaar, zodat u items met een bepaalde tag in een andere kleur of vergelijkbaar kan laten verschijnen.