Manual:Extensions/nl

From Linux Web Expert

Revision as of 03:23, 18 April 2024 by imported>FuzzyBot (Updating to match new version of source page)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Met een extensie kunt u het uiterlijk en de werking van MediaWiki aanpassen.

Hoewel enkele extensies door MediaWiki ontwikkelaars worden onderhouden, zijn andere geschreven door derden. Hierdoor kunnen er extensies zijn met fouten of dat ze in een bepaalde combinatie niet goed werken. Enkele extensies worden niet beheerd en niet alle extensies werken op alle versies van de MediaWiki. Het gebruiken van welke extensie dan ook is voor uw eigen risico, voorkom het gebruik van extensies die hier als insecure zijn aangegeven. Als u een extensie gebruikt waarbij het nodig is om de code van de core te patchen (dus aanpassingen te doen in de standaardcode) zorg dan dat u daarvoor een back-up maakt van de code en de database. Dan kunt u in ieder geval nog terug.

Type extensies

File:OOjs UI icon markup.svg Parser tags

Parser tags breiden de interne wiki opmaakmogelijkheden uit, hetzij met eenvoudige tekstverwerking of met het ophalen van informatie.

File:OOjs UI icon code.svg Parserfuncties

Parserfuncties hebben in de wiki een syntaxis voor de opmaak die kan 'communiceren' met andere wiki-elementen op de pagina, ze geven dan een specifieke uitvoer.

File:Plug-in Noun project 4032.svg Hooks

Aangepast code kan met hooks worden uitgevoerd als er een speciale gebeurtenis optreedt (bijvoorbeeld het opslaan van een pagina, het inloggen van een gebruiker).

File:OOjs UI icon pageSettings.svg Speciale pagina's

Speciale pagina's zijn pagina's die door de software worden aangemaakt als er om het uitvoeren van een specifieke functie wordt gevraagd.

File:OOjs UI icon browser-ltr.svg Skins

Met een skin kan de gebruiker het uiterlijk van de MediaWiki aanpassen.

File:OOjs UI icon quotes-ltr.svg Magische woorden

Magische woorden zijn een techniek voor het koppelen van verschillende wiki teksten aan een enkele ID die behoort bij een functie.

File:API - The Noun Project.svg API

MediaWiki bevat een action API, een webservice waarmee toegang tot enkele wiki-functies mogelijk is, zoals authenticatie, acties op pagina's en zoeken.

File:OOjs UI icon article-ltr.svg Pagina content models

De ContentHandler geïntroduceerd in MediaWiki 1.21 maakt het voor wiki-pagina's mogelijk om opgebouwd te worden uit gegevens anders dan wikitext, zoals JSON of Markdown.

File:OOjs UI icon lock.svg Authenticatie

MediaWiki bevat SessionManager en AuthManager, twee frameworks met authenticatie die de veiligheid van die mechanismes uitbreiden.

Extensies zoeken

Extensies bekijken

U kunt de al beschikbare extensies per categorie (Category:Extensions by category/nl ) bekijken (doe dat op de Engelse pagina). Zie onderstaand, voor informatie over het installeren van deze extensies of over het zelf schrijven ervan.

Geïnstalleerde extensies controleren

Alleen iemand met beheersrechten op het bestandssysteem (en meestal ook op de database) op de server kan extensies voor de MediaWiki installeren, maar iedereen kan op de pagina Special:Version kijken welke extensies actief zijn op een bepaalde installatie van de MediaWiki. Voorbeeld: Deze extensies zijn actief op de Engelse Wikipedia.

Populaire extensies

U kunt op meerdere manieren naar populaire extensies zoeken.

Dat kan door naar de extensies te kijken die als bundel met MediaWiki worden meegeleverd (deze worden regelmatig beoordeeld, iedereen kan daar een aanvulling op voorstellen).

Van extensies die van MediaWiki.org worden gedownload via ExtensionDistributor worden wat statistieken verzameld. Er is een top15 (Special:ExtensionDistributor), een lijst met de 15 vaakst gedownloade extensies. In de infobox van een extensie wordt aangegeven hoe vaak die extensie is gedownload. Deze aantallen zijn helaas niet volledig omdat alternatieve manieren van installeren, zoals via Git of Composer, niet worden meegeteld.

Een derde mogelijkheid is te kijken naar het aantal wiki's waarop een extensie is geïnstalleerd. Het voordeel is dat men dan kijkt naar het aantal actuele installaties en niet naar het aantal downloads (het gebruikt de wiki's API's voor de aantallen), het zijn ook (in 2023) actuele gegevens. Het telt ook geen installaties op private wiki's.

Extensie installeren

Lees Manual:Extensions/Installation and upgrade voor meer ondersteuning

MediaWiki is na de installatie direct klaar om extensies te accepteren. Volg deze stappen om een extensie te installeren:

  1. Voor het installeren
    Veel extensie geven instructies voor de installatie van de extensie met gebruik van Unix commando's. U heeft toegang tot de shell (SSH) nodig om deze commando's die op de helppagina's van de extensie staan, in te voeren.
  2. Extensie downloaden
    Met de Extension Distributor kunt u de meeste populaire extensies selecteren en downloaden.
    Extensies worden meestal al modulaire packages gedistribueerd. Ze komen meestal in een eigen submap van $IP /extensions/ te staan. Een lijst met extensies opgeslagen in de Wikimedia Git repository staat op: git:mediawiki/extensions. Enkele extensies gebruiken geen versiecontrole, deze extensies worden niet aanbevolen.
    Enkele extensies zijn ook beschikbaar in bundels, composer of package repositories.
    Wij bevelen aan om voor een installatie eerst altijd het bestand README te lezen. Daarin staat mogelijke belangrijke informatie over de configuratie.
  3. Extensie installeren
    Voeg onderaan het bestand LocalSettings.php toe:
    wfLoadExtension( 'ExtensionName' );
    
    Door deze regel wordt de PHP-interpreter aangestuurd om het extensie bestand te lezen, hierdoor wordt het benaderbaar voor de MediaWiki.
    Sommige extensies kunnen problemen geven met onderhoudsscripts, bijvoorbeeld als ze de $_SERVER variabelen direct benaderen (niet aangeraden).
    In dit geval kunnen ze ingepakt worden in de conditie, zodat de onderhoudsscripts nog steeds uitgevoerd kunnen worden.
    if ( !$wgCommandLineMode ) {
       wfLoadExtension ( 'ExtensionName' );
    }
    
    Het onderhoudsscript importDump.php zal mislukken als een extensie een aangepaste namespace wil hebben die is toegevoegd in een conditie, zoals Extension:Semantic MediaWiki , Extension:Page Forms/nl .
Controleer dat de verplichte rechten zijn toegekend aan de extensies!
Hoewel deze wijze van installeren voor de meeste extensies zal werken,kan er bij een paar een andere wijze nodig zijn. Lees voor elke extensie de details de documentatie van de extensie.
Als u de configuratie variabelen in LocalSettings.php wilt aanpassen, dan zal u dat na het toevoegen van de extensie moeten doen. Anders overschrijven de standaarden van de extensie uw instellingen.

Extensies bijwerken

Enkele extensies vereisen dat ze bijgewerkt worden, als u de versie van MediaWiki bijwerkt. Andere extensies kunnen met meerdere versies van MediaWiki werken. Het upgraden van een extensie:

  1. Download de nieuwe versie van de extensie
  2. Vervang alle bestanden van de extensie in de map extensions/ExtensionName met de nieuwe bestanden. Laat de configuratie van de extensie staan in bestand LocalSettings.php
  3. Als er voor de extensie wijzigingen nodig zijn in de database, dan moet u het onderhoudsscript update.php uitvoeren. De meeste extensies zullen wel aangeven of dat script wel/niet uitgevoerd moet worden. (Maak altijd eerst een back-up van uw database voordat u het script uitvoert.) Als u geen toegang heeft tot de commando-regel, dan kunt u de web updater gebruiken.
Deze instructies werken voor 99% van de extensies. Als de door u gekozen extensie andere instructies heeft dan deze, volg dan de specifieke instructies van de extensie.

Extensie verwijderen

Verwijder uit LocalSettings.php de regel met de naam van de extensie om de extensie uit de installatie te verwijderen:

wfLoadExtension( 'ExtensionName' );
  • Verwijder alle regels die horen bij de configuratie van die extensie.

Zie ook