Help:Logging in/ca

From Linux Web Expert

Revision as of 21:25, 13 April 2024 by imported>FuzzyBot (Updating to match new version of source page)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

File:PD-icon.svg Note: When you edit this page, you agree to release your contribution under the CC0. See Public Domain Help Pages for more info.
Some old revisions for this page were imported under CC BY-SA license. Only new contributions are PD.
File:PD-icon.svg
Aquesta és una pàgina d'ajuda genèrica pel programari de MediaWiki. Molts wikis fets amb MediaWiki tenen un enllaç d'ajuda que apunta cap a aquesta pàgina. Si heu arribat aquí des d'un altre wiki cercant ajuda per entrar en el vostre compte o crear-ne un de nou, no us podem ajudar. Torneu al vostre wiki i intenteu trobar un fòrum, una pàgina de discussió o una adreça de contacte on podeu demanar ajuda a l'administrador del lloc.

No cal iniciar una sessió per veure pàgines, ni tampoc per editar-les. Tanmateix, això proporciona funcions addicionals i en general els projectes ho recomanen.

Resum

Crear un compte d'usuari significa proporcionar un nom d'usuari (el vostre nom real o un sobrenom) i una contrasenya. El sistema rebutjarà un nom d'usuari que ja estigui en ús. Un compte d'usuari es crea un sol cop. Llavors haureu iniciat una sessió. La propera vegada que inicieu sessió heu de posar de nou el nom d'usuari i demostrar amb la contrasenya que en sou el propietari.

Les edicions que feu són registrades amb el nom d'usuari. Si no inicieu sessió les edicions es registren amb la vostra adreça IP.

Per què iniciar sessió?

No cal iniciar sessió per llegir qualsevol wiki públic de MediaWiki. Fins i tot no cal iniciar-la per editar, normalment: tothom pot modificar quasi totes les pàgines, fins i tot sense iniciar sessió.

Tanmateix, encara és una bona idea iniciar sessió per diferents motius.

  • Altres usuaris podran reconèixer-vos pel nom d'usuari quan feu canvis en pàgines. Com a "nom" una adreça IP és un tant fosca. A més, si utilitzeu ordinadors en diferents llocs (a casa, l'oficina, cafè internet, etc.) tindreu una adreça IP diferent en cada cas; fins i tot en el mateix lloc, en funció de la connexió a Internet, l'adreça IP pot ser diferent cada vegada. Per tant un nom d'usuari és millor per mantenir una identitat.
  • Tindreu una pàgina d'usuari pròpia on podeu escriure presentar-vos i una pàgina de discussió d'usuari que podeu utilitzar per comunicar-vos amb altres usuaris.
  • Podreu marcar una modificació com a menor, evitant així inconvenients per altres usuaris.
  • Podreu mantenir un seguiment de canvis en les pàgines que us interessin utilitzant una llista de seguiment.
  • You will be able to mark an edit as minor, which avoids inconvenience for other users.
  • You will be able to keep track of changes to modules you are interested in using a watchlist.
  • No cal que doneu la vostra adreça de correu electrònic, si no voleu. Però si ho feu tindreu les següents possibilitats:
    • Reiniciar la contrasenya si l'heu oblidat.
    • Rebre notificacions automàtiques de certs esdeveniments, si ho especifiqueu en les vostres preferències.
    • Rebre correus electrònics d'altres usuaris, si ho especifiqueu en les vostres preferències (l'usuari que us escrigui no sabrà la vostra adreça de correu).
    • Enviar correus electrònics a altres usuaris i administradors, si ho tenen permès segons més amunt (la vostra adreça de correu no es mostrarà en els correus que envieu).
    • reset your password if you forget it
    • receive automatic notifications of certain events, if set in your preferences
    • receive emails from other users if so set in your preferences (the user who emails you will not know your email address)
    • email other users and administrators if they want as above (your email address will be disclosed on any email you send)

Recordeu: comproveu la política de privadesa del lloc concret que esteu visitant, si en té cap (per exemple, la política de privadesa de Wikimedia).

Com iniciar sessió

Primer, assegureu-vos que el navegador accepta galetes. Alguns navegadors poden acceptar o rebutjar galetes de llocs determinats. En aquest cas hauríeu de configurar el navegador per a que accepti galetes de cada wiki que tingueu intenció d'editar, com ara wikipedia.org.

Cliqueu en l'enllaç Inicia la sessió de la part superior dreta de la pàgina. Se us demanarà que introduïu el nom d'usuari i la contrasenya. Si no us heu registrat abans, haureu de segui l'enllaç per crear un compte. Podeu afegir l'adreça de correu si ho desitgeu.

Si marqueu l'opció Mantén-me connectat, no haureu de proporcionar la contrasenya de nou quan accediu un wiki de Wikimedia des del mateix ordinador. Aquesta opció només funciona si la vostra contrasenya no ha estat generada pel programari Mediawiki.

The returnto URL parameter specifies the page to redirect back to after logging in.

Problemes d'inici de sessió

Si sembla que podeu iniciar sessió, però aquesta sessió finalitza tan aviat com aneu a una pàgina, és molt probable que sigui un problema de galetes. Si esteu segurs que les galetes estan habilitades, assegureu-vos que hàgiu posat inadvertidament el domini del wiki en una llista de llocs a no permetre mai les galetes: aquesta funció està disponible en tots els navegadors més recents. Assegureu-vos també que la data i hora de l'ordinador estiguin configurats correctament; en cas contrari, les galetes poden expirar abans de l'esperat. Tingueu en compte que alguns tallafocs i programari de bloqueig d'anuncis poden interferir amb la galeta que el wiki utilitza per mantenir-vos connectat.

Un usuari pot trobar-se ocasionalment que la sessió finalitzada «automàticament» des de que comença a fer una edició fins que la desa, o quan salta entre múltiples pàgines obertes en diferents finestres. Això pot ser resultat de la configuració del navegador de galetes, memòria cau o tallafocs. Independentment del motiu de finalitzar sessió, la solució més senzilla al problema és marcar l'opció «Keep me logged in». Si ho feu en un ordinador al que pot accedir més d'una persona (per exemple en una biblioteca, a la feina, a l'escola), cerqueu i esborreu les galetes d'identificació d'usuari després de la sessió d'edició.

Què passa si oblido la contrasenya o el nom d'usuari?

Your username is case sensitive. Si introduïu una adreça de correu electrònic quan registreu el compte, o ho feu en les preferències, podeu demanar en la pantalla d'inici de sessió que us enviïn una contrasenya temporal per poder recuperar el vostre compte. Si no vau introduir cap adreça de correu, o l'adreça és obsoleta, haureu de crear un nou compte amb un nom d'usuari diferent. Després de fer-ho, si s'havia creat una pàgina d'usuari i pàgina de discussió d'usuari amb el compte vell, és recomanable redirigir-les a les pàgines equivalent del nou compte. (Per traslladar el contingut i l'historial d'aquestes pàgines a les noves, heu de tenir la possibilitat d'utilitzar la funció de «reanomenar» —contacteu un administrador si necessiteu ajuda.) If your IP address is blocked from editing, you will not be allowed to request a password reset from that address.

Creació d'un compte

Per crear un compte, seleccioneu «Log in» (part superior dreta de la pàgina) i desprès «Create account». Normalment només heu de proporcionar un nom d'usuari i una contrasenya. Alguns wikis demanen un test visual de CAPTCHA (test de Turing Públic Automatitzat Completament). Els usuaris amb navegadors de text, dispositius de lectura de pantalla o certs navegadors vells no podran crear un compte si no poden veure aquesta imatge. Si teniu problemes amb els captcha, contacteu un administrador o demaneu un compte.

Tampoc podreu crear un compte que contingui certs símbols (particularment el símbol @, així com certs caràcters no llatins), paraules reservades o que sigui massa similar a un ja existent. En aquests casos podeu sol·licitar la creació del compte contactant amb un administrador, en funció de les pròpies polítiques i processos del wiki. Si la vostra adreça IP té blocada la creació de comptes, podeu demanar o bé el desbloqueig o bé la creació d'un compte.

Una altra possibilitat és que hagueu aterrat en aquesta pàgina des d'un wiki privat, s'utilitza un altre mètode per gestionar comptes. Si aquest és el cas, poseu-vos en contacte amb l'administrador del sistema per veure quins són els processos, per configurar-los o accedir al vostre compte. Un mètode per provar, si penseu que aquest és el vostre cas, és la credencial d'inici de sessió del domini de la vostra empresa/organització.

Famílies de wikis i sessió unificada

Alguns projectes amb programari MediaWiki formen una família en el sentit que es pot iniciar una sessió global en la família; el funcionament d'aquests sistemes pot variar considerablement. Si esteu interessats en un dels wikis de la Fundació Wikimedia (com la Viquipèdia), podeu veure més informació a Sessió unificada.

Finalitzar la sessió

Podeu finalitzar la sessió en qualsevol moment clicant l'enllaç «Log out» de la part superior dreta de la pàgina. Per prevenir que el navegador recordi el vostre nom d'usuari i el suggereixi a un altre usuari de l'ordinador, recordeu eliminar les galetes del wiki en les opcions de privadesa del navegador. Especialment si utilitzeu un ordinador públic, podeu esborrar tot l'historial recent del navegador (Ctrl+⇧ Shift+Del amb Firefox).

La majoria de wikis finalitzen la sessió automàticament després de cert temps. Si us passa quan intenteu desar una edició, normalment veureu un missatge avisant-vos que no teniu iniciada la sessió.